Lauwe

Lauwe is een boeiende deelgemeente van Menen, vlakbij Kortrijk en de Franse grens. Dit gezellige dorp aan de Leie is vlot bereikbaar en ligt in een groene, rustgevende omgeving. Lauwe geniet bekendheid om zijn fameuze 21 julifeesten met prachtige vuurwerkspektakel. Ook de gezellige jaarlijkse kerstmarkt is een echte publiekstrekker.

Het glooiende landschap van de Grensleievallei spreekt tot ieders verbeelding. Je vindt er verassende fiets-en wandelpaden, uitnodigende bankjes om tot rust te komen, uitgestrekte velden en de geliefde Leieboorden. Maar Lauwe biedt meer dan dat. Het is een plek waar veel te beleven valt, met een interessant cultureel leven en een rijk verleden.

Waar kunst en geschiedenis samenkomen

Lauwe is de thuishaven van kleinkunstenaar Willem Vermandere en wordt door hem bezongen in liederen als ‘Boer Blanche en Zijn Peird’ en ‘Duits kerkhof’. Dit laatste nummer gaat over een vroegere Duitse militaire begraafplaats in Lauwe. Ook het oorlogsmonument in het hart van Lauwe verwijst naar het rijke oorlogsverleden van de streek.

Lauwe
Lauwe

Lauwe Leeft

Tegenwoordig is Lauwe een bedrijvige deelgemeente van 8.346 inwoners met een vitale middenstand, horeca en bedrijven. “Lauwe Leeft” is dan ook niet voor niets de leuze van de Lauwenaars!